GR EN

Ασφάλεια

Σήμανση - Σηματοδότηση
Το κέντρο μας αποτελεί μόνο ένα μέρος του τεράστιου ορεινού όγκου του Παρνασσού με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 2.459μ. στην κορυφή της Λιάκουρας. Οι πίστες μας φθάνουν και αυτές σε μεγάλο υψόμετρο έως τα 2260μ., όπου πλησίον υπάρχουν απόκρημνες βραχώδης πλαγιές, επικίνδυνες για κατακρημνίσεις και χιονοστιβάδες. Εκεί κατά κανόνα επικρατούν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες από ότι στα χαμηλά, με πυκνότερη ομίχλη, ισχυρότερους άνεμους, και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Γι' αυτό ποτέ μην παραβιάζετε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα που είναι τοποθετημένα στα κρίσιμα σημεία και προειδοποιούν εγκαίρως για τον επερχόμενο κίνδυνο (γκρεμός, χιονοστιβάδες) και κυρίως μην εισέρχεστε ποτέ σε πίστα, μονοπάτι η διαδρομή με την ένδειξη "κλειστή". Συμβουλευτείτε τις προσανατολιστικές πινακίδες και ποτέ μην επιχειρείτε μόνος κατάβαση σε άγνωστες πίστες ιδίως σε περίπτωση πυκνής ομίχλης.
ΠΙΣΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗ

Πίστα Κλειστή

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑΣ

Κίνδυνος Χιoνοστιβάδας

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΤΩΣΗΣ

Προσοχή Γκρεμός
Κίνδυνος Πτώσης

ΠΡΟΣΟΧΗ ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

Προσοχή Γενικός Κίνδυνος

Η οριοθέτηση των πιστών μας έχει γίνει με πινακίδες, τοποθετημένες περιμετρικά των πιστών, όπου επισημαίνεται ο αριθμός, η ονομασία, η κατεύθυνση και ο βαθμός δυσκολίας της πίστας μέσω του αντίστοιχου χρώματος.

Ως πράσινες πίστες θεωρούνται μόνο τα πλατό εκμάθησης αρχαρίων με baby-liftσε Κελάρια και Φτερόλακα, ενώ πραγματικές μαύρες πίστες με κλίση > 45% δεν υπάρχουν στο κέντρο μας. Οι χιονοδρομικές διαδρομές, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, διατίθενται χωρίς υποχρέωση ελέγχου και διάστρωσης (απάτητες), αλλά παραμένουν προστατευμένες από αλπικούς κινδύνους. Γι' αυτό και προσφέρονται μόνο για πολύ καλούς χιονοδρόμους με εμπειρία στις μεγάλες κλίσεις και στο απάτητο χιόνι. Ωστόσο το κέντρο μας, καιρού επιτρέποντος και συνθηκών, διαστρώνει και ελέγχει πάντα την πλέον προσβάσιμη και επίκαιρη Περιφερειακή διαδρομή Νο24.

Πράσινη

Πολύ εύκολη

Μπλε

Εύκολη

Κόκκινη

Μέτριας δυσκολίας

Μαύρη

Δύσκολη

Κίτρινη

Χιονοδρομική διαδρομή

Να συμβουλεύεστε πάντα τις προσανατολιστικές πινακίδες, να ακολουθείτε τις πινακίδες σηματοδότησης πιστών και να παραμένετε πάντα εντός του σιγουρευμένου χώρου του κέντρου μας, ιδίως σε περίπτωση κακής ορατότητας. Επιπλέον μην προσπερνάτε ποτέ δίχτυα η σχοινιά αποκλεισμού. Ας σημειωθεί, ότι εκτός των οριοθετημένων πιστών το κέντρο μας, αν και δραστηριοποιείται πάντα για διάσωση, δεν φέρνει καμία ευθύνη σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.
Απαγορεύεται η χρήση snowmobile

Απαγορεύεται
η χρήση
snowmobile

Απαγορεύεται η κατάβαση βαθύ χιονιού

Απαγορεύεται
η κατάβαση
βαθύ χιονιού

Κανόνες Σωστής Συμπεριφοράς

Κανόνες Σωστής Συμπεριφοράς
Κανόνες Σωστής Συμπεριφοράς για Skiers και Snowboarders
(10 Κανόνες χιονοδρομίας F.IS)

Λήψη αρχείου
Χιονοστιβάδες
Οι χιονοστιβάδες αποτελούν ένα συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο περισσότερο για τις Άλπεις, παρά για τα ελληνικά βουνά. Ωστόσο η ραγδαία διάδοση του off-pisteskiingπαγκοσμίως, θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο σε θέματα επικινδυνότητας χιονοστιβάδων. Η ιστορία και η εμπειρία μας λέει πως, όταν συνδυαστούν οι κατάλληλες συνθήκες (ύψος χιονιού, θερμοκρασιακή μεταβολή, δραστηριότητα ανέμου, κλίση, προσανατολισμός, επιφάνεια πλαγιάς) τότε χιονοστιβάδες, μικρές η μεγάλες, δημιουργούνται σε όλα τα ελληνικά βουνά και όπως είναι γνωστό, σε μερικές περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραίες. Στο κέντρο μας χιονοστιβάδες δημιουργούνται μόνο σε σημεία που βρίσκονται εκτός ορίων των πιστών μας, κυρίως στις απόκρημνες βορινές πλαγιές πάνω από την περιφερειακή διαδρομή προς Φτερόλακα. Στις κορυφές αυτές έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες που αποτρέπουν την προσπέλαση, ενώ, όταν ο κίνδυνος μεγιστοποιείται, γίνεται ανάλογα με τις συνθήκες είτε πολυήμερος αποκλεισμός των επίμαχων περιοχών, είτε τεχνητή επέμβαση για την οριστική αποσόβηση του κινδύνου. Παράλληλα διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλύσεις των χιονοστρωμάτων (Snow-profile) και εκδίδονται δελτία επικινδυνότητας χιονοστιβάδων σύμφωνα προς την διεθνή κλίμακα E.I.DAVOS, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη από όλους πολύ σοβαρά.

Οι εκτός πίστας σκιέρ θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα εξής κρίσιμα σημεία:
  • Όλα τα λούκια αριστερά από τον αναβατήρα Ηρακλή προς την περιφερειακή διαδρομή.
  • Το μεγάλο λούκι όπισθεν του συρόμενου αναβατήρα Οδυσσέα, προς την περιφερειακή διαδρομή.
  • Όλα τα λούκια κάτω από τον συρόμενο αναβατήρα Δία προς την περιφερειακή διαδρομή
  • Τις καμινάδες πλησίον του συρόμενου αναβατήρα Νο14.
Χάρτης επικίνδυνων σημείων πτώσεως χιονοστιβάδων Χ.Κ.Παρνασσού

Για τον εντοπισμό θυμάτων χιονοστιβάδας χρησιμοποιούμε συσκευές αναζήτησης (ηλεκτρονικούς πομποδέκτες) στα 457KHz. Σας υπενθυμίζουμε ότι το σκι εκτός πίστας γίνεται μόνο με δική σας ευθύνη και σε περίπτωση που αγνοείτε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα, διακινδυνεύετε την ζωή σας και την ζωή άλλων χιονοδρόμων.
 
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Εντός των ορίων ευθύνης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε αθλητική υπαίθρια δραστηριότητα (πχ. ορειβατική διάσχιση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία, τετρακίνητα οχήματα κ ATVs, speedflying, snowmobilesκτλ) εκτός από χιονοδρομία = ski, snowboardκαι έλκηθρα στους ελεγχόμενους χώρους!

Τέλος, σεβαστείτε το περιβάλλον και μην επιχειρείτε κατάβαση βαθύ χιονιού μέσα στις δασώδεις πλαγιές της Φτερόλακας, όπου υπάρχουν μικρά έλατα και τα σκι η τα snowboardμπορεί να τσακίσουν τις κορφές τους και να σταματήσουν την ανάπτυξη τους. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί στα κρίσιμα σημεία τα κατάλληλα απαγορευτικά σήματα.
 
Καλό σκι και snowboard, αλλά πάντα με ασφάλεια!!!!

Newsletter

Εγγραφείτε για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού!

Πρόγνωση Καιρού

H Γνώμη σας μετράει

Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο και πείτε μας τη γνώμη σας.
Go