Γενική Κατάσταση Λειτουργίας: Ανοικτό | Ωράριο: 09:00-15:00 | Chalet Κελλάρια 1750: Ανοικτό | Chalet Κελλάρια 1950: Ανοικτό | Chalet Φτερόλακα: Ανοικτό | Αναψυκτήριο Βάκχος: Κλειστό

Για την αναλυτική κατάσταση λειτουργίας, αγγίξτε το κυλιόμενο μήνυμα.
ESPA
Χάρτης
Λειτουργίας
Ημέρας
Κάντε κλικ εδώ για Φόρτιση Καρτών Χιονοδρομίας
Left Arrow
Logo

Πίστες – Διάστρωση

1
3
6
4
2
5
7
8

Οι πίστες είναι η εικόνα κάθε χιονοδρομικού κέντρου, γι' αυτό και σκοπός μας είναι να επιτυγχάνεται πάντα η καλύτερη διάστρωση, έτσι ώστε οι φίλοι του carving και του snowboard να βρίσκουν καθημερινά φαρδιές, καλοπατημένες πίστες, με λεία επιφάνεια από συμπαγές χιόνι. Η καθημερινή ορθή διάστρωση δημιουργεί αλλεπάλληλα ομογενή, σκληρά στρώματα χιονιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή στην χρήση και στις θερμοκρασιακές μεταβολές, συμβάλλοντας έτσι στην επιμήκυνση της χιονοδρομικής περιόδου. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου και της ιδιαίτερης θέσης του ορεινού όγκου του Παρνασσού ανάμεσα σε δυο θαλάσσιους κόλπους, εμφανίζονται έντονα και ευμετάβλητα καιρικά φαινόμενα (ισχυροί άνεμοι, πυκνές ομίχλες, χιονοθύελλες, υγρασία, παγοποιήσεις), που δυστυχώς δεν επιτρέπουν πάντα την άριστη προετοιμασία των πιστών.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού διαθέτει 6 κύρια διαστρωτικά μηχανήματα (από τα οποία 1 νέο με εργάτη για τις απότομες πλαγιές) και 3 βοηθητικά, τα οποία δραστηριοποιούνται καθημερινά τις κατάλληλες ώρες, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία των πιστών μας. Τα διαστρωτικά ενεργοποιούνται κατά κανόνα μετά το κλείσιμο των αναβατήρων και την εκκένωση των πιστών, αλλά σε περίπτωση συνεχόμενης χιονόπτωσης ή τυχόν μηχανικής βλάβης των αναβατήρων ή επείγουσας περίπτωσης διάσωσης, τότε κατ' εξαίρεση μπορούν να κινηθούν προσεκτικά και εντός των ωρών λειτουργίας του κέντρου.

Αναλυτικά:
Σε περίπτωση καλοκαιρίας: Όταν, από το απόγευμα έως το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, δεν προβλέπεται καμία χιονόπτωση, η διάστρωση των πιστών πραγματοποιείται κανονικά πριν τις βραδινές ώρες. Έτσι, αν ακολουθήσει μια ξάστερη και κρύα νύχτα, ο χιονοδρόμος μπορεί να βρει την επόμενη την τέλεια ασφαλή πίστα, με λεία επιφάνεια και συμπαγές χιόνι. Σε περίπτωση που κατά τις πρώτες πρωινές ώρες φυσήξουν ισχυροί άνεμοι ή συμβεί ξαφνική χιονόπτωση μικρής διάρκειας, ενδεχομένως, σε μερικά υπήνεμα σημεία της πίστας να συσσωρευτεί χιόνι (ανεμοσούρια) ή αντίστοιχα να εναποτεθεί ένα λεπτό στρώμα φρέσκου χιονιού. Εντούτοις, η επανάληψη του πατήματος το πρωί δεν ενδείκνυται, επειδή μια τέτοια ενέργεια θα κατάστρεφε την συμπαγή βάση και θα μαλάκωνε την πίστα ήδη από το πρωί και για όλη την υπόλοιπη ημέρα, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας τραυματισμού. Όταν η καλοκαιρία διαρκεί για αρκετές ημέρες και η θερμοκρασία παραμένει χαμηλή, τότε προετοιμάζονται μόνο οι πολυσύχναστες πίστες, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περαιτέρω άσκοπη καταστροφή των απείραχτων και καλά σφιγμένων συμπαγών χιονοστρωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση επίσης, η τέλεια ισοπέδωση των bumps είναι αδύνατη, επειδή το πολύ σκληρό χιόνι δεν επιτρέπει το καλό φρεζάρισμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση μιας άγριας επιφάνειας. Όμως, μολονότι θα πρέπει να δίνεται προσοχή από τους χιονοδρόμους, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν σημαντικά την συνέχεια των κινήσεων των σκιέρ.

Σε περίπτωση χιονόπτωσης: Όταν υπάρχει αποβραδίς χιονόπτωση, τα διαστρωτικά μηχανήματα δραστηριοποιούνται για το τελικό πάτημα με το πρώτο άνοιγμα του καιρού ή όταν υπάρχει συνεχόμενη χιονόπτωση, στις 4:00 το πρωί, ώστε με την έναρξη της ημέρας να έχει επιτευχθεί μια ικανοποιητική διάστρωση. Εντούτοις, εξαιτίας της χαλαρής υφής του φρέσκου χιονιού και της κακής σύνδεσης του με το παλαιό, ενδεχομένως να υπάρξουν μερικά "σειράδια" στις πίστες και η πίστα παραμένει μαλακή. Εάν η χιονόπτωση συνεχίζεται και κατά την διάρκεια του πατήματος, τότε κατά το άνοιγμα του χιονοδρομικού, υπάρχει περίπτωση να έχει εναποτεθεί πάνω στο πατημένο, ένα λεπτό στρώμα χιονιού, το οποίο μπορεί να δώσει την αίσθηση του απάτητου. Στην πραγματικότητα όμως δεν παρεμποδίζει την κίνηση των σκιέρ. Ομοίως, όταν η χιονόπτωση συνδυάζεται με ισχυρούς ανέμους, τότε δημιουργούνται, ακόμη και σε λίγα λεπτά μετά το τελευταίο πάτημα, τα λεγόμενα "ανεμοσούρια", τα οποία μπορούν να δώσουν και αυτά την εντύπωση της μη καλά πατημένης πίστας.

Σε περίπτωση ημερήσιας συνεχόμενης χιονόπτωσης: Όταν η χιονόπτωση συνεχίζεται ισχυρή κατά την διάρκεια της ημέρας και το ύψος χιονιού αρχίζει να εμποδίζει, τότε τα διαστρωτικά ενεργοποιούνται για διάστρωση, λαμβάνοντας πρώτα όλα τα δέοντα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτήν την περίπτωση η κίνηση των μηχανημάτων διενεργείται πολύ προσεκτικά με την καθοδήγηση της ομάδας ασφάλειας πιστών, αφού πρώτα γίνει ολικός η τμηματικός αποκλεισμός των επίμαχων τμημάτων.