Γενική Κατάσταση Λειτουργίας: Κλειστό | Ωράριο: - | Chalet Κελλάρια 1750: Κλειστό | Chalet Κελλάρια 1950: Κλειστό | Chalet Φτερόλακα: Κλειστό | Αναψυκτήριο Βάκχος: Κλειστό

Για την αναλυτική κατάσταση λειτουργίας, αγγίξτε το κυλιόμενο μήνυμα.
ESPA
Χάρτης
Λειτουργίας
Ημέρας
Κάντε κλικ εδώ για Φόρτιση Καρτών Χιονοδρομίας
Left Arrow
Logo

Ποδηλατικές Διαδρομές

Γενικά

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αποτελεί ειδική τουριστική εγκατάσταση, καλύπτει συνολική έκταση 11.600 στρεμμάτων και βρίσκεται στον Παρνασσό σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 1.640-2.260 m. Περιλαμβάνει 2 συγκροτήματα εγκαταστάσεων, τα Κελλάρια και τη Φτερόλακα και λειτουργεί εποχικά (Δεκέμβριο – Απρίλιο). Εντός των ορίων του χιονοδρομικού υπάρχουν τρεις διαδρομές ποδηλατικού ενδιαφέροντος (δύο freeride και μία cross country) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από περιπατητές με αθλητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου Παρνασσού υπάρχουν δύο μονοπάτια, το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και το εθνικό μονοπάτι 22.

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4, ξεκινάει από τα Πυρηναία, φθάνει στην Ελλάδα μέσω Γιουγκοσλαβίας στο φυλάκιο της Νίκης βόρεια της Φλώρινας. Διασχίζει όλη την χώρα έως το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου το Γύθειο, για να συνεχίσει και να καταλήξει στην Κρήτη. Το Ε4 διασχίζει τη δυτική πλευρά του βουνού. Ερχόμενο από την Γκιώνα περνάει στον Παρνασσό στο "51ο χιλιόμετρο" (το υψηλότερο σημείο του δρόμου Λαμίας-Άμφισσας). Η διαδρομή στη συνέχεια περνά από το χωριό Επτάλοφος (Αγόριανη) για να συνεχίσει μέσα από τον Εθνικό δρυμό Παρνασσού προς τους Δελφούς. Ακριβώς πάνω από τους Δελφούς, το Ε4 συγχωνεύεται με το αρχαίο μονοπάτι. Το τμήμα αυτό μπορεί και να είναι το παλαιότερο μονοπάτι στον πλανήτη. Λαξευμένο στο βράχο του βουνού Κρόκος που υψώνεται πίσω από το αρχαιολογικό χώρο των Δελφών χρησιμοποιούταν από αρχαιοτάτων χρόνων από τους προσκυνητές του Μαντείου.
Το Εθνικό μονοπάτι 22 συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσού και περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα καταλήγει στην Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι).

Τμήματα από τα παραπάνω μονοπάτια χρησιμοποιούνται και από ποδήλατα συνδέοντας τα με τα υφιστάμενα ποδηλατικά μονοπάτια που βρίσκονται εντός των ορίων του χιονοδρομικού κέντρου.
Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των διαδρομών

Διαδρομή Freeride 1
Υψόμετρο εκκίνησης: 2100μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 1590μ.
Υψομετρική διαφορά: 510μ.
Μήκος διαδρομής: 3750μ.
Μέση κλίση:13,6%

Αφού κατέβουμε από τον αναβατήρα Ηνίοχο κινούμαστε πάνω στο χωματόδρομο που οδηγεί στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας περνώντας διαδοχικά μπροστά από τον αναβατήρα Ερμή και Δία. Μετά από 200 μέτρα περίπου και πάνω στη φουρκέτα του δρόμου ,στο ύψος της ραδιοφωνικής κεραίας βλέπουμε στο δεξί μας χέρι τη χαρακτηριστική πινακίδα σήμανσης των ποδηλατικών διαδρομών. Εδώ ουσιαστικά ξεκινάνε και οι δύο διαδρομές freeride που έχουμε στο ποδηλατικό πάρκο για να χωρίσουν ξανά μετά από 1500 μέτρα περίπου. Η διαδρομή ξεκινάει σε καλοδουλεμένο και ευδιάκριτο μονοπάτι με εύκολη κλίση και δυνατότητα γρήγορης κίνησης. Η θέα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι καταπληκτική αφού προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να θαυμάσει προς τα νότια τον Κορινθιακό κόλπο και την βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου ενώ ανατολικά να δει μέχρι την Εύβοια και τον Μαλιακό κόλπο. Μετά από 300 μέτρα περίπου η διαδρομή κατηφορίζει για λίγο μέσα σε μία δολίνη στην έξοδο της οποίας και στα 600 μέτρα συνολικά από την εκκίνηση συναντάμε την πρώτη από τις 2 συνολικά γέφυρες της συγκεκριμένης διαδρομής. Η διαδρομή συνεχίζει με το μονοπάτι να γίνεται πιο κατηφορικό για 400 μέτρα περίπου μέχρι να συναντήσουμε τη δεύτερη κατά σειρά γέφυρα από την οποία έχουμε οπτική εικόνα του σαλέ της Φτερόλακας. Προχωρώντας η κλίση γίνεται πιο ομαλή και μετά από λίγο συναντάμε μία διασταύρωση με χαρακτηριστική κατευθυντήρια πινακίδα. Κινούμαστε αριστερά σε ευδιάκριτο μονοπάτι με ομαλή συνεχόμενη κλίση και δυνατότητα ανάπτυξης υψηλής ταχύτητας. Αφού περάσουμε χαρακτηριστικό κομμάτι με φυτευτές πέτρες (rock garden) η κλίση γίνεται ελαφρώς μεγαλύτερη και μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής ανάμεσα από δύο ανώνυμες κορυφές στην τοποθεσία Αδαμουλκά καταλήγοντας στον ασφάλτινο δρόμο που ενώνει τα Κελλάρια με τη Φτερόλακα στη θέση ‘στροφή Μπαλαλούκα’. Ακολουθούμε τον δρόμο προς τα δεξιά για χίλια μέτρα περίπου μέχρις ότου φτάσουμε στο κάτω χώρο στάθμευσης της Φτερόλακας όπου και τερματίζουμε τη διαδρομή μας μπροστά στον αναβατήρα Ήρα.

Η παραπάνω διαδρομή θεωρείται μεγάλης αισθητικής αξίας. Περνάει από το αλπικό στο υποαλπικό πεδίο συναντώντας πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας προσδίδοντας έτσι και περιπατητικό – οικολογικό ενδιαφέρον στην εν λόγω διαδρομή . Από πλευράς σπάνιων, και γενικά ενδιαφερόντων ειδών, τη σημαντικότερη θέση κατέχει η κεφαλληνιακή ελάτη (Αbies cephalonica), που είναι το κύριο δασικό δέντρο του υποαλπικού χώρου. Ψηλότερα η μόνη δενδρώδης μορφή που είναι παρούσα είναι εκείνη της δυσοσμότατης άρκευθου – βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima). Άλλα είδη που συναντάμε είναι: Stipa pennata, Marrubium velutinum, Festuca ovina,Alopecurus gerardii, Poa thessala, Phleum alpinum, Bromus riparius, Saturejaparnassica, Nepeta nuda, Festuca varia, Minuartia verna, Astragalus angustifolius.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ορεινό τρέξιμο αφού η κλίση της είναι τέτοια που το επιτρέπει.

Διαδρομή Freeride 2
Υψόμετρο εκκίνησης: 2100μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 1590μ.
Υψομετρική διαφορά: 510μ.
Μήκος διαδρομής: 3050μ.
Μέση κλίση: 16,6%

Αφού κατέβουμε από τον αναβατήρα Ηνίοχο κινούμαστε πάνω στο χωματόδρομο που οδηγεί στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας περνώντας διαδοχικά μπροστά από τον αναβατήρα Ερμή και Δία. Μετά από 200 μέτρα περίπου και πάνω στη φουρκέτα του δρόμου ,στο ύψος της ραδιοφωνικής κεραίας βλέπουμε στο δεξί μας χέρι τη χαρακτηριστική πινακίδα σήμανσης των ποδηλατικών διαδρομών. Εδώ ουσιαστικά ξεκινάνε και οι δύο διαδρομές freeride που έχουμε στο ποδηλατικό πάρκο για να χωρίσουν ξανά μετά από 1500 μέτρα περίπου. Η διαδρομή ξεκινάει σε καλοδουλεμένο και ευδιάκριτο μονοπάτι με εύκολη κλίση και δυνατότητα γρήγορης κίνησης. Η θέα καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι καταπληκτική αφού προσφέρει τη δυνατότητα στο χρήστη να θαυμάσει προς τα νότια τον Κορινθιακό κόλπο και την βόρεια ακτογραμμή της Πελοποννήσου ενώ ανατολικά να δει μέχρι την Εύβοια και τον Μαλιακό κόλπο. Μετά από 300 μέτρα περίπου η διαδρομή κατηφορίζει για λίγο μέσα σε μία δολίνη στην έξοδο της οποίας και στα 600 μέτρα συνολικά από την εκκίνηση συναντάμε την πρώτη από τις 3 συνολικά γέφυρες της συγκεκριμένης διαδρομής. Η διαδρομή συνεχίζει με το μονοπάτι να γίνεται πιο κατηφορικό για 400 μέτρα περίπου μέχρι να συναντήσουμε τη δεύτερη κατά σειρά γέφυρα από την οποία έχουμε οπτική εικόνα του σαλέ της Φτερόλακας. Προχωρώντας η κλίση γίνεται πιο ομαλή και μετά από λίγο συναντάμε μία διασταύρωση με χαρακτηριστική κατευθυντήρια πινακίδα. Κινούμαστε δεξιά και με κατεύθυνση προς τη Φτερόλακα και πιο συγκεκριμένα προς το σταθμό συλλογής στοιχείων ( κόκκινος πυλώνας με ανεμόμετρα ) . Κατηφορίζουμε μέχρι να φτάσουμε σε ένα αλπικό λιβάδι που βρίσκεται χαμηλότερα από το σταθμό συλλογής στοιχείων. Εδώ το μονοπάτι χάνεται για 50 μέτρα περίπου, λόγω της πυκνής χαμηλής βλάστησης που «πνίγει» το μονοπάτι, και εμείς κινούμαστε δεξιά για να συναντήσουμε μετά από λίγο κατευθυντήρια πινακίδα. Για 150 μέτρα περίπου κινούμαστε ανηφορικά μέχρις ότου να φτάσουμε στο σταθμό συλλογής στοιχείων. Η διαδρομή περνάει ακριβώς δίπλα από τον σταθμό για να πάρει πάλι την κατηφόρα προς την τοποθεσία Κοντόκεδρα. Πολλή σύντομα μπαίνουμε μέσα σε δάσος Κεφαλληνιακής ελάτης και Κέδρων. Το μονοπάτι αποκτάει μεγαλύτερη κλίση και απαιτείται προσοχή από τους λιγότερο έμπειρους χρήστες. Διατηρώντας την ταχύτητα μας στα επίπεδα των ικανοτήτων μας κινούμαστε μέσα σε ένα τοπίο μεγάλης αισθητικής αξίας απολαμβάνοντας την ομορφιά που βρίσκεται γύρω μας. Πεντακόσια περίπου μέτρα αφού μπούμε στο δάσος συναντάμε και την τρίτη γέφυρα της διαδρομής μετά από την οποία βρίσκεται το δυσκολότερο κομμάτι του μονοπατιού με μία σειρά από «κλειστές» στροφές που σε συνδυασμό με την μεγάλη κλίση αποτελούν πρόκληση για τους αναβάτες. Συνεχίζουμε σε ευδιάκριτο μονοπάτι το οποίο συναντάει μετά από λίγο τη διαδρομή – χωματόδρομο #7 και τη διασχίζει κάθετα (στο σημείο εκείνο υπάρχει κατευθυντήρια πινακίδα). Είμαστε πια πολλή κοντά στον τερματισμό και το τελευταίο αυτό κομμάτι προσφέρεται για υψηλές ταχύτητες. Τερματισμός μπροστά από τον τριθέσιο εναέριο αναβατήρα Ήρα.

Η παραπάνω διαδρομή θεωρείται μεγάλης αισθητικής αξίας. Περνάει από το αλπικό στο υποαλπικό πεδίο συναντώντας πολλά ενδημικά είδη χλωρίδας προσδίδοντας έτσι και περιπατητικό – οικολογικό ενδιαφέρον στην εν λόγω διαδρομή . Από πλευράς σπάνιων, και γενικά ενδιαφερόντων ειδών, τη σημαντικότερη θέση κατέχει η κεφαλληνιακή ελάτη (Αbies cephalonica), που είναι το κύριο δασικό δέντρο του υποαλπικού χώρου. Ψηλότερα η μόνη δενδρώδης μορφή που είναι παρούσα είναι εκείνη της δυσοσμότατης άρκευθου – βουνοκυπάρισσου (Juniperus foetidissima). Άλλα είδη που συναντάμε είναι: Stipa pennata, Marrubium velutinum, Festuca ovina,Alopecurus gerardii, Poa thessala, Phleum alpinum, Bromus riparius, Saturejaparnassica, Nepeta nuda, Festuca varia, Minuartia verna, Astragalus angustifolius.

Μονοπάτι #22
Υψόμετρο εκκίνησης: 1590μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 484μ.
Υψομετρική διαφορά: 1106μ.
Μήκος διαδρομής: 11,800μ.
Μέση κλίση:8,8%

Το μονοπάτι #22 ανήκει στο δίκτυο των εθνικών μονοπατιών και συνδέει τον Παρνασσό με την Πάρνηθα. Ξεκινά από την Αγόριανη του Παρνασσού και περνώντας από τα βουνά Κίρφη, Ελικώνα, Κορομπίλι, Κιθαιρώνα, Πάστρα καταλήγει στην Πάρνηθα (καταφύγιο Μπάφι).

Το 2008 στα πλαίσια της δημιουργίας του ποδηλατικού πάρκου Παρνασσού το μονοπάτι καθαρίστηκε και διαμορφώθηκε έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετήσει και ποδηλάτες. Ένα ουσιαστικά ξεχασμένο μονοπάτι αξιοποιήθηκε και αναδείχτηκε στην πιο δημοφιλής διαδρομή ορεινής ποδηλασίας στην Ελλάδα

Σημείο εκκίνησης ο σταθμός επιβίβασης του εναέριου αναβατήρα #7 Ήρα. Κινούμαστε προς Βορρά πάνω στον ασφαλτόδρομο σε κατηφορικό δρόμο για δύο χιλιόμετρα περίπου μέχρι την διασταύρωση για Πολύδροσο – Αμφίκλεια. Ευθεία μπροστά μας συνεχίζει ανηφορικός χωματόδρομος και υπάρχει ποδηλατική πινακίδα σήμανσης που μας κατευθύνει. Μετά από 150 μέτρα περίπου φτάνουμε σε υποαλπικό λιβάδι όπου και συνεχίζουμε δεξιά ακολουθώντας πάντα τις πινακίδες σήμανσης. Είμαστε πια στο κυρίως μονοπάτι. Ποδηλατούμε μέσα σε δάσος κεφαλληνιακής ελάτης (Abies Cephalonica), αφού περάσουμε τις πρώτες στροφές όμορφα διαμορφωμένες σε burms ακολουθεί το πρώτο διπλό άλμα (μεταξύ απογείωσης και προσγείωσης υπάρχει κενό) που όμως έχει παρακαμπτήριο και μπορούμε να το αποφύγουμε. Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλματα που συναντάμε στη διαδρομή δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να διαμορφώσει το βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τις προσωπικές του ικανότητες. Μετά από 600 μέτρα περίπου και αφού συναντήσουμε άλλο ένα άλμα μικρότερων απαιτήσεων διασχίζουμε κάθετα τον ασφαλτόδρομο στη θέση έξω Καρκαβέλι όπου υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και μικρή εκκλησία. Μετά από 200 μέτρα και αφού διασχίσουμε και πάλι τον δρόμο που συνδέει το Πολύδροσο με το χιονοδρομικό κέντρο, περνάμε δίπλα από στάνη που λειτουργεί μόνο τους θερινούς μήνες, ακολουθούμε χωματόδρομο για 100 μέτρα και στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας την σήμανση της διαδρομής. Είμαστε σε ένα από τα πιο γρήγορα κομμάτια της διαδρομής και για τα επόμενα δύο χιλιόμετρα κινούμαστε μέσα στο δάσος. Μικρές παρακαμπτήριες οδοί μας επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουμε ή όχι τις κατασκευές που συναντάμε που είναι όμως μικρής τεχνικής δυσκολίας. Στο τέλος των δύο χιλιομέτρων περίπου συναντάμε πηγή με πόσιμο νερό το Κεφαλόβρυσο. Υπάρχει πρόχειρα κατασκευασμένος χώρος ανάπαυσης. Περνάμε απέναντι ακολουθώντας την πυκνή σήμανση της διαδρομής για να συναντήσουμε στα 300 μέτρα το δεύτερο διπλό άλμα της διαδρομής. Συνεχίζουμε κινούμενοι για λίγο σε χωματόδρομο μέχρι να συναντήσουμε συρμάτινη περίφραξη που κινείται παράλληλα με το μονοπάτι για 200 μέτρα περίπου. Στο κομμάτι αυτό πρέπει να κατεβάσουμε την ταχύτητα μας μιας και κινούμαστε σε ένα μικρό διάδρομο μεταξύ περίφραξης και ρέματος. Μετά από λίγο συναντάμε την πρώτη γέφυρα της διαδρομής περνώντας πάνω από το ρέμα παράλληλα με το οποίο κινούμασταν. Η πυκνή σήμανση δεν μας αφήνει να χάσουμε το μονοπάτι και σε 150 μέτρα περίπου βγαίνουμε σε ασφαλτόδρομο όπου και κινούμαστε δεξιά για πολύ λίγο μέχρις ότου δούμε στο αριστερό μας χέρι τη δεύτερη γέφυρα ακολουθούμενη από ένα ξύλινο burm. Αφού περάσουμε από ανοικτό αγωγό υδάτων βγαίνουμε σε χωματόδρομο για να στρίψουμε αριστερά στη πρώτη διασταύρωση που θα συναντήσουμε. Σε χίλια μέτρα περίπου φτάνουμε στο Άνω Πολύδροσο, περνάμε μέσα από το χωριό συναντώντας πηγή με πόσιμο νερό στο δεξί μας χέρι. Βγαίνοντας από το χωριό ακολουθούμε την ανωφέρεια μέχρι την πρώτη φουρκέτα του δρόμου όπου και συνεχίζουμε ευθεία σε χωματόδρομο. Η βατότητα του δρόμου μας επιτρέπει να φτάσουμε τη μέγιστη ταχύτητα της διαδρομής. Στο τέλος του χωματόδρομου και στη θέση Γουναραϊικα συναντάμε στο αριστερό μας χέρι την εκκλησία του Αγ.Ιωάννη. Μπροστά μας ξύλινη κατασκευή – απογείωση που μπορεί εύκολα να αποφευχθεί από αριστερά. Πινακίδα σήμανσης μας κατευθύνει απέναντι για να διασχίσουμε μετά από 200 μέτρα τελευταία φορά τον ασφαλτόδρομο και να μπούμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής. Ενώ κινούμαστε παράλληλα με το δρόμο, που μπορούμε να τον διακρίνουμε στα αριστερά μας, μπορούμε να αναπτύξουμε μεγάλες ταχύτητες για να καταλήξουμε μετά από χίλια περίπου μέτρα στον τερματισμό της διαδρομής μας και στην είσοδο του χωριού Πολύδροσο όπου και θα βρούμε πηγή με πόσιμο νερό

Διαδρομή Cross country
Υψόμετρο εκκίνησης: 2018μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 1590μ.
Υψομετρική διαφορά: 428μ.
Μήκος διαδρομής: 10000μ
Μέση κλίση: 5%

Η συγκεκριμένη διαδρομή μπορεί χρησιμοποιηθεί και προς τις δύο κατευθύνσεις. Στην περιγραφή που ακολουθεί ως σημείο εκκίνησης ορίζεται ο σταθμός επιστροφής του αναβατήρα Ηνίοχου.
Ξεκινώντας από τον σταθμό αποβίβασης του εναέριου αναβατήρα Ηνίοχου κατηφορίζουμε με κατεύθυνση τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας περνώντας διαδοχικά μπροστά από τους αναβατήρες Ερμή και Δία ανηφορίζοντας πάνω στο χιονοδρομικό μονοπάτι #17 .Αφού περάσουμε τις κεραίες ο δρόμος χωρίζεται , όποια διαδρομή και να ακολουθήσουμε θα φτάσουμε στο ίδιο σημείο , συνεχίζουμε και ξεκορφίζοντας βλέπουμε στο δεξί μας χέρι όλο το χιονοδρομικό πεδίο των Κελλαριών και μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο και τον κόλπο της Ιτέας . Η ανηφόρα γίνεται πιο έντονη και μετά από 200 μέτρα περίπου συναντάμε διασταύρωση με κατευθυντήρια πινακίδα και το χιονοδρομικό μονοπάτι #11 που οδηγεί στα Κελλάρια ενώ 150 μέτρα πιο πάνω συναντάμε δεύτερη διασταύρωση με ενημερωτική πινακίδα που οδηγεί Φτερόλακα δια μέσου της Σαχάρας (#22). Παραβλέποντας και τις δυο διασταυρώσεις , και ενώ κινούμαστε πάνω στο σηματοδοτημένο χιονοδρομικό μονοπάτι #17 καταλήγουμε μετά από 1500 μέτρα συνολικής διαδρομής στο σταθμό επιστροφής του συρόμενου αναβατήρα Οδυσσέα. Ακολουθούμε τη χιονοδρομική πίστα # 9 για 100 μέτρα περίπου και στη διασταύρωση που συναντάμε κάνουμε αριστερά ακολουθώντας τον κακοτράχαλο χωματόδρομο, κινούμενοι ουσιαστικά στη ράχη της Αρνόβρυσης, με κατεύθυνση τον σταθμό αποβίβασης του εναέριου αναβατήρα Ηρακλή που φαίνεται στο βάθος. Για τα επόμενα 800 μέτρα η κλίση είναι πιο ομαλή. Φτάνοντας στο σταθμό ακολουθούμε την χιονοδρομική πίστα #12 μέχρι την διασταύρωση για περιφερειακή όπου και συναντάμε κατευθυντήρια πινακίδα, κίτρινου χρώματος, προς Φτερόλακα #24 .Από το σημείο αυτό αριστερά βλέπουμε την υψηλότερη κορυφή του Παρνασσού, Λιάκουρα με υψόμετρο 2456μ., ενώ στο δεξί μας χέρι βλέπουμε τις απόκρημνες πλαγιές του Γεροντόβραχου (2396μ) και την Τουμπόραχη. Αφήνοντας πίσω μας τα Κελλάρια ακολουθούμε το χωματόδρομο – περιφερειακή # 24 προσπερνώντας αριστερά τα πρανή της Αρνόβρυσης και την πίστα Σαχάρα #22 έχοντας στα δεξιά μας τη Λιάκουρα και το Ασκητόρεμα. Μετά από 6,5 χιλιόμετρα συνολικής διαδρομής από το σημείο εκκίνησης φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο της Φτερόλακας. Περνώντας μπροστά από το σταθμό επιστροφής του συρόμενου αναβατήρα Παν #10 συνεχίζουμε πάνω στο χωματόδρομο με κατεύθυνση το σταθμό επιβίβασης του εναέριου αναβατήρα Ηνίοχου. Αφού περάσουμε από μπροστά του ακολουθούμε τη χιονοδρομική πίστα #7 ,που κινείται πάνω σε καλό χωματόδρομο, μέχρι να φτάσουμε στη θέση Πελεκανιές όπου και συναντάμε ασφαλτόδρομο. Εκεί κάνουμε δεξιά για να φτάσουμε μετά από 800 περίπου μέτρα στο κάτω χώρο στάθμευσης της Φτερόλακας και στον σταθμό επιβίβασης του εναέριου αναβατήρα Ήρα #7 τερματίζοντας τη διαδρομή μας.
Η διαδρομή μπορεί να έχει πολλές χρήσεις. Κινείται στα όρια των δύο χιονοδρομικών έχοντας για μεγάλο μέρος της απεριόριστη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις αποκτώντας έτσι αισθητικό ενδιαφέρον . Η χλωρίδα που φύεται κατά μήκος της διαδρομής έχει τεράστιο ενδιαφέρον αφού πέρα από τα ενδημικά είδη που μπορεί κανείς να θαυμάσει ξεκινάει στη αλπική ζώνη για να καταλήξει στην υποαλπική προσφέροντας έτσι στον περιπατητή την δυνατότητα να αντιληφθεί τη διαβάθμιση της βιοποικιλότητας ως αποτέλεσμα του υψομέτρου. Παράλληλα η κλίση, το υψόμετρο και η απόσταση μπορούν να θεωρηθούν ιδανικά για προπόνηση αθλητών ορεινής ποδηλασίας και ορεινού τρεξίματος.

Μοναδικό μειονέκτημα της εν λόγω διαδρομής η έλλειψη δασοκάλυψης σχεδόν σε όλο το μήκος της. Για το λόγο αυτό προτείνεται στους χρήστες η χρήση της, τις ζεστές μέρες, να γίνεται είτε νωρίς το πρωί είτε αργά το απόγευμα.

Διαδρομή ΧΚΠ-Δελφοί
Υψόμετρο εκκίνησης: 2018μ.
Υψόμετρο τερματισμού: 638μ.
Υψομετρική διαφορά: 1380μ.
Μήκος διαδρομής: 31100μ
Μέση κλίση: 5%

Η πιο ωραία διαδρομή της ευρύτερης περιοχής του Παρνασσού ξεκινάει από το σταθμό αποβίβασης του εναέριου αναβατήρα Ηνίοχου. Αφού περάσουμε μπροστά από τους αναβατήρες Ερμή και Δία ακολουθούμε το χιονοδρομικό μονοπάτι #17 και ανηφορίζουμε περνώντας μπροστά από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Στη διασταύρωση που συναντάμε στα 500 μέτρα περίπου στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας το μονοπάτι #16 με κατεύθυνση το σταθμό αποβίβασης του αναβατήρα Αφροδίτη (1950μ.). Από εκεί συνεχίζουμε κατηφορίζοντας στο μονοπάτι #1 για 1200 μέτρα περίπου όπου και συναντάμε κατευθυντήρια πινακίδα και στρίβουμε αριστερά με κατεύθυνση το χιονοδρομικό κέντρο του Αθηναϊκού ορειβατικού συλλόγου. Κινούμενοι στο περιφερειακό χωματόδρομο που ενώνει τα δύο χιονοδρομικά μετά από 1300 μέτρα περίπου φτάνουμε στο χιονοδρομικό κέντρο. Ακολουθούμε το χωματόδρομο απομακρινόμενοι από το κέντρο και μετά από λίγο συναντάμε στο δεξί μας χέρι το καταφύγιο Μιχαήλ Δέφνερ (1840μ). Το ποδηλατικό μονοπάτι συνεχίζει τη διαδρομή του πάνω στο χωματόδρομο για να φτάσει μετά από 1500 μέτρα σε διασταύρωση με πινακίδα σήμανσης όπου και στρίβουμε αριστερά. Ποδηλατούμε σε κατηφορικό δρόμο για δύο χιλιόμετρα ακόμη για να φτάσουμε σε διασταύρωση όπου και στρίβουμε δεξιά ακολουθώντας τις υποδείξεις της σήμανσης για Δελφούς – Κορύκειον άντρο. Λίγο πιο κάτω συναντάμε δεύτερη διασταύρωση και χωρίς να παρεκκλίνουμε της πορείας μας συνεχίζουμε δεξιά ανάμεσα από τις κορυφές Πάνω και Κάτω Ψηλό. Για τα επόμενα πέντε χιλιόμετρα ακολουθούμε το χωματόδρομο ο οποίος έχει αραιή σήμανση εκατέρωθεν του δρόμου. Στα πρώτα σπίτια που συναντάμε ακολουθούμε τις υποδείξεις της σήμανσης και στρίβουμε αριστερά κινούμενοι σε καλό μονοπάτι με δυνατότητες γρήγορης κίνησης. Οι πινακίδες ορίζουν την κίνηση μας ενώ μετά από λίγο φτάνουμε σε ρέμα με ποτίστρες για ζώα. Στις διασταυρώσεις που συναντάμε κινούμαστε αριστερά. Κακός χωματόδρομος που μετά από λίγο χάνεται μας ξαναβγάζει σε μονοπάτι για να καταλήξουμε μετά από δύο χιλιόμετρα στο Λιβάδι Παρνασσού και συγκεκριμένα στη θέση Αχλαδόκαμπος. Πινακίδες σήμανσης μας καθοδηγούν και περνάμε απέναντι μπαίνοντας σε χωματόδρομο. Ακολουθώντας τον δρόμο και κινούμενοι πάντα δεξιά σε κάθε διασταύρωση που συναντάμε φτάνουμε μετά από πέντε χιλιόμετρα στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού. Φυλάκιο του δασαρχείου ,εκκλησία (Παλιοπαναγιά) και βρύση με πόσιμο νερό καθώς και χώρος ανάπαυσης υπάρχουν εδώ. Συνεχίζουμε πάνω σε καλό χωματόδρομο στρίβοντας αριστερά στην διασταύρωση ακολουθώντας τις οδηγίες της υπάρχουσας σήμανσης. Μετά από λίγα χιλιόμετρα φτάνουμε στη θέση Κρόκι οπού συναντάμε στο δεξί μας χέρι εκκλησία της Αγ. Παρασκευής και πηγή λίγο πιο κάτω στο αριστερό μας χέρι. Από εδώ μπορούμε να μπούμε στο μονοπάτι Ε4 που συναντάμε ή να προχωρήσουμε πάνω στο χωματόδρομο και να φτάσουμε στο παρατηρητήριο που βρίσκεται πάνω από τους Δελφούς. Οι δύο διαδρομές κινούνται παράλληλα σε μικρή απόσταση η μία από την άλλη. Σε περίπτωση που επιλέξουμε να πάμε μέχρι το παρατηρητήριο υπάρχουν πινακίδες σήμανσης λίγο πριν από αυτό που μας οδηγούν εκ νέου στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και από εκεί στους Δελφούς. Η τελευταία κατηφόρα για Δελφούς είναι και η πιο απαιτητική χωρίς να γίνεται επικίνδυνη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κατάβασης η θέα είναι επιβλητική. Στα πόδια μας το μαντείο των Δελφών, στο βάθος ο κόλπος της Ιτέας και το Γαλαξίδι και στον ορίζοντα η Πελοπόννησος. Τερματισμός πάνω από το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών.

Πραγματικά ένα μονοπάτι στολίδι για την περιοχή. Με την κατάλληλη συντήρηση και διαμόρφωση μπορεί από μόνο του να αποτελέσει πόλο έλξης για ποδηλατικό τουρισμό. Το αξιοσημείωτο είναι ότι η διαδρομή μπορεί να συνεχιστεί μέσα από το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στην αρχαία Κύρρα και να καταλήξει στη θάλασσα. Παράλληλα ο επισκέπτης της περιοχής μπορεί να χρησιμοποιήσει τμήματα της διαδρομής όλο το χρόνο λόγω χαμηλού υψομέτρου. Θα μπορούσε να κάνει σκι στο χιονοδρομικό ,να κατέβει με τα σκι μέχρι το Λιβάδι Παρνασσού και να καταλήξει στη θάλασσα περνώντας μέσα από τον Εθνικό Δρυμό και το αρχαίο μαντείο των Δελφών. Συνολική υψομετρική.

Για να κατεβάσετε τους χάρτες (Google Earth) των ποδηλατικών διαδρομών κάντε κλίκ εδώ.
Για να κατεβάσετε τον γενικό χάρτη των ποδηλατικών διαδρομών κάντε κλίκ εδώ.

Υφιστάμενες ποδηλατικές διαδρομές
 
Υψόμετρο εκκίνησης
Υψόμετρο τερματισμού
Υψομετρική διαφορά
Μήκος διαδρομής
Μέση κλίση
Freeride 1
2100μ.
1590μ.
510μ.
3.750μ.
13,6%
Freeride 2
2100μ.
1590μ.
510μ.
3.050μ.
16,6%
#22
1590μ.
484μ.
1106μ.
11.800μ.
8,8%
Cross country
2018μ.
1590μ.
428μ.
10.000μ.
5%
ΧΚΠ-Δελφοί
2018μ.
638μ.
1380μ.
31.100μ.
5%