ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
Δε 22/07/2024-
22/07/24-

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

+30 6970969385

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Γενικές Πληροφορίες / Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Στον Παρνασσό, στις τοποθεσίες Κελλάρια και Φτερόλακα, σε υψόμετρο 1.640-2.260 μ. λειτουργεί το μεγαλύτερο και τεχνολογικά αρτιότερο οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού πρωταγωνιστεί κάθε χρόνο στις προτιμήσεις των χιονοδρόμων καθώς διακρίνεται για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του και για τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας. Επιπλέον, η μεγάλη του έκταση επιτρέπει την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού επισκεπτών και χιονοδρόμων σε όλη τη σεζόν.

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού από τη 1975 έως σήμερα

Η κατασκευή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού ξεκίνησε από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) το 1975 και ολοκληρώθηκε το 1976, οπότε και άρχισαν να λειτουργούν οι εγκαταστάσεις στη θέση «Φτερόλακα».

Το 1981 ολοκληρώθηκε και η κατασκευή των εγκαταστάσεων στη θέση «Κελλάρια», ενώ το 1987-1988 μπήκε σε λειτουργία ο συνδετικός αναβατήρας «Ερμής», μεταξύ της Φτερόλακας και των Κελλαριών.

Το 1993 προστέθηκε ένας καινούργιος εναέριος τετραθέσιος αναβατήρας σύγχρονης αποσυμπλεκόμενης τεχνολογίας στη θέση «Κελλάρια 1950», με το όνομα «Ηρακλής».

Το 2012 ξεκίνησε ο «Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Αναβατήρων του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού», ένα πολύ μεγάλο έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. και υλοποιήθηκε υπό τη διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. Το έργο αυτό αποτέλεσε το πρώτο σχέδιο εκτεταμένης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου και περιελάμβανε δύο υποέργασυνολικού προϋπολογισμού 29.012.000€.:

(α) «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού» (Α’ φάση) στη θέση Κελάρια και
(β) «Εκσυγχρονισμός Αναβατήρων Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού» (Β’ φάση) στη θέση Φτερόλακα.

Πίστες

Σήμερα στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού λειτουργούν 23 πίστες, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 μονοπάτια, συνολικού μήκους περίπου 34 χιλιομέτρων. Οι πίστες είναι μήκους κατάβασης από 50μ. έως 4 χλμ. και απευθύνονται σε αρχαρίους, μέσους και καλούς χιονοδρόμους. Για τους λάτρεις της περιπέτειας, υπάρχουν 12 εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι για πολλή-πολλή αδρεναλίνη.

Αναβατήρες

Το χιονοδρομικό διαθέτει 13 κύριους σύγχρονους αναβατήρες και 4 αναβατήρες αρχαρίων με μεγάλη ποικιλία για χιονοδρομική και τουριστική χρήση. Στους κύριους αναβατήρες συμπεριλαμβάνονται 6 εναέριοι αποσυμπλεκόμενοι (2 οκταθέσιες καμπίνες, 3 τύπου Combi με συνδυασμό οκταθέσιων καμπινών / εξαθέσιων καρεκλών & 1 τετραθέσια καρέκλα), 1 σταθερός εναέριος (διθέσια καρέκλα) και 6 συρόμενοι, μεταξύ αυτών και ο αναβατήρας που συνδέει τις δύο τοποθεσίες, Κελλάρια και Φτερόλακα.

Εγκαταστάσεις

Εκτός από τις χιονοδρομικές εγκαταστάσεις, στο κέντρο υπάρχουν κτιριακές υποδομές, όπου λειτουργούν καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής, ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης χιονοδρομίας, καθώς και δύο εξοπλισμένα και επανδρωμένα ιατρεία στις θέσεις Κελλάρια 1750 και Φτερόλακα 1840, για την παροχή πρώτων βοηθειών, με παρουσία γιατρού και νοσοκόμας.