ΕΠΑνΕΚ 2014-2020
Δε 17/06/2024-
17/06/24-

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

+30 6970969385

Όροι και ασφάλεια

Σήμανση – Σηματοδότηση

Το κέντρο μας αποτελεί μόνο ένα μέρος του τεράστιου ορεινού όγκου του Παρνασσού με μεγαλύτερο υψόμετρο τα 2.459μ. στην κορυφή της Λιάκουρας. Οι πίστες μας φθάνουν και αυτές σε μεγάλο υψόμετρο έως τα 2260μ., όπου πλησίον υπάρχουν απόκρημνες βραχώδεις πλαγιές, επικίνδυνες για κατακρημνίσεις και χιονοστιβάδες. Εκεί κατά κανόνα επικρατούν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες από ότι στα χαμηλά, με πυκνότερη ομίχλη, ισχυρότερους άνεμους, και χαμηλότερες θερμοκρασίες. Γι’ αυτό ποτέ μην παραβιάζετε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα που είναι τοποθετημένα στα κρίσιμα σημεία και προειδοποιούν εγκαίρως για τον επερχόμενο κίνδυνο (γκρεμός, χιονοστιβάδες) και κυρίως μην εισέρχεστε ποτέ σε πίστα, μονοπάτι η διαδρομή με την ένδειξη “κλειστή”. Συμβουλευτείτε τις προσανατολιστικές πινακίδες και ποτέ μην επιχειρείτε μόνοι κατάβαση σε άγνωστες πλαγιές ιδίως σε περίπτωση πυκνής ομίχλης.

Η οριοθέτηση των πιστών μας έχει γίνει με πινακίδες, τοποθετημένες περιμετρικά των πιστών, όπου επισημαίνεται ο αριθμός, η ονομασία, η κατεύθυνση και ο βαθμός δυσκολίας της πίστας μέσω του αντίστοιχου χρώματος. Ως πράσινες πίστες θεωρούνται μόνο τα πλατό εκμάθησης αρχαρίων με baby-lift σε Κελάρια και Φτερόλακα, ως μπλε οι πίστες με κλίση ως 25%, κόκκινες οι πίστες με κλίση ως 45%, ενώ πραγματικές μαύρες πίστες με κλίση > 45% δεν υπάρχουν στο κέντρο μας. Οι χιονοδρομικές διαδρομές, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, διατίθενται χωρίς υποχρέωση ελέγχου και διάστρωσης (απάτητες), γι’ αυτό και προσφέρονται μόνο για πολύ καλούς χιονοδρόμους με εμπειρία στις μεγάλες κλίσεις και στο απάτητο χιόνι. Ωστόσο το κέντρο μας, καιρού επιτρέποντος και συνθηκών, διαστρώνει και ελέγχει πάντα την πλέον επίκαιρη και εύκολη Περιφερειακή διαδρομή Νο24 για την χιονοδρομική σύνδεση Κελλαριών – Φτερόλακας.

Να ακολουθείτε πάντα τις προσανατολιστικές πινακίδες, να συμβουλεύεστε τις πινακίδες οριοθέτησης και σήμανσης πιστών και να παραμένετε πάντα εντός του οριοθετημένου χώρου του κέντρου μας, ιδίως σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών και κακής ορατότητας. Επιπλέον μην προσπερνάτε ποτέ μέτρα ασφαλείας όπως απαγορευτικά σήματα, προστατευτικά δίχτυα, πασσάλους κινδύνου και σχοινιά αποκλεισμού. Ας σημειωθεί, ότι εκτός των οριοθετημένων ανοικτών πιστών, το κέντρο μας, αν και προθυμοποιείται πάντα για διάσωση, δεν φέρνει καμία ευθύνη σε περίπτωση οποιουδήποτε ατυχήματος.

Κανόνες Σωστής Συμπεριφοράς για Skiers και Snowboarders (10 Κανόνες χιονοδρομίας F.IS)

Διάσωση

Η ομάδα αλπικής διάσωσης αποτελείται από έμπειρους πιστέρ – τραυματιοφορείς, οι οποίοι φροντίζουν καθημερινά για τον έλεγχο και την ασφαλή λειτουργία των πιστών, την τήρηση των κανόνων χιονοδρομικής κυκλοφορίας, την περίθαλψη των ατυχημάτων και την γενικότερη ορεινή διάσωση στο κέντρο. Οι πιστέρ ελέγχουν συνεχώς τις ανοιχτές πίστες του κέντρου, ενώ η χιονοδρομική διαδρομή Νο24 περιφερειακή, ελέγχεται ανά μια ώρα. Ο τελευταίος έλεγχος διενεργείται ακριβώς μετά το κλείσιμο των αναβατήρων, γι’ αυτό φροντίστε να είστε πάντα συνεπείς με το ωράριο λειτουργίας του κέντρου. Όλα τα ατυχήματα μεταφέρονται με ασφάλεια στους χώρους των δύο (2) οργανωμένων ιατρείων του κέντρου σε Κελλάρια και Φτερόλακα, όπου εκεί περιθάλπονται από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ενώ τα επείγοντα περιστατικά μεταφέρονται με το διαθέσιμο ασθενοφόρο ΧΚΠ στο πλησιέστερο νοσοκομείο της περιοχής κατόπιν ιατρικής εντολής. Η ομάδα αλπικής διάσωσης, πέρα από την περίθαλψη των χιονοδρομικών τραυματισμών, είναι πλήρως εξοπλισμένη και εκπαιδευμένη για επιχειρήσεις διάσωσης από χιονοστιβάδες, κατακρημνισμούς και αποπροσανατολισμούς.

Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι η υπακοή στις οδηγίες των πιστέρ αποτελεί υποχρέωση για κάθε χιονοδρόμο, ενώ η ανυπακοή αποτελεί παράπτωμα, διότι μόνον έτσι υποστηρίζεται η ασφαλή λειτουργία των πιστών και η αποφυγή πιθανών τραυματισμών. Γι’ αυτό όταν είστε στις πάνω πίστες φροντίστε να τηρείτε πάντα τους 10 ακόλουθους κανόνες χιονοδρομίας F.IS και να χιονοδρομείτε με ασφάλεια σεβόμενοι τον εαυτό σας και τους άλλους χιονοδρόμους. Σε περίπτωση ατυχήματος αναφέρατε το συντομότερο δυνατόν το συμβάν σε κάποιον πιστέρ ή στον πλησιέστερο σταθμό αναβατήρα ή στο ιατρείο ή τηλεφωνήστε αμέσως στον SOS αριθμό: 6986832434 και στο 22340-22700.

Χιονοστιβάδες

Οι χιονοστιβάδες αποτελούν ένα συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο περισσότερο για τις Άλπεις, παρά για τα ελληνικά βουνά. Ωστόσο η ραγδαία διάδοση του off-piste ski παγκοσμίως, θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο σε θέματα επικινδυνότητας χιονοστιβάδων. Η ιστορία και η εμπειρία μας λέει πως όταν συνδυαστούν οι κατάλληλες συνθήκες (ύψος-είδος χιονιού, θερμοκρασία, δραστηριότητα ανέμου, κλίση και προσανατολισμός και πλαγιάς), τότε χιονοστιβάδες, μικρές η μεγάλες, δημιουργούνται σε όλα τα ελληνικά βουνά και όπως είναι γνωστό σε μερικές περιπτώσεις έχουν αποβεί μοιραίες. Στο κέντρο μας χιονοστιβάδες δημιουργούνται κυρίως σε σημεία που βρίσκονται εκτός ορίων των πιστών μας, όπως στις απόκρημνες βορινές πλαγιές πάνω από την περιφερειακή διαδρομή προς Φτερόλακα. Στις κορυφές αυτές έχουν τοποθετηθεί προειδοποιητικές πινακίδες που αποτρέπουν την προσπέλαση, ενώ όταν ο κίνδυνος αυξάνεται, επιχειρείται ανάλογα με τις συνθήκες είτε επέμβαση της ομάδας ασφάλειας πιστών για καθαίρεση των επικίνδυνων τμημάτων, είτε γίνεται αποκλεισμός των επίμαχων περιοχών ως την οριστική αποσόβηση του κινδύνου. Παράλληλα διενεργούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα αναλύσεις των χιονοστρωμάτων (Snow-profile) και εκδίδονται δελτία επικινδυνότητας χιονοστιβάδων σύμφωνα προς την διεθνή κλίμακα E.I.DAVOS, τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψη από όλους τους χιονοδρόμους πολύ σοβαρά.

Οι εκτός πίστας σκιέρ θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα εξής κρίσιμα σημεία:

  • Όλα τα λούκια αριστερά από τον αναβατήρα Ηρακλή προς την περιφερειακή διαδρομή,
  • Το μεγάλο λούκι όπισθεν του συρόμενου αναβατήρα Οδυσσέα, προς την περιφερειακή διαδρομή,
  • Όλα τα λούκια κάτω από τον συρόμενο αναβατήρα Δία προς την περιφερειακή διαδρομή,
  • Τις καμινάδες πλησίον του συρόμενου αναβατήρα Νο14.
Χάρτης επικίνδυνων σημείων πτώσεως χιονοστιβάδων Χ.Κ.Παρνασσού

 

Για τον εντοπισμό θυμάτων χιονοστιβάδας χρησιμοποιούμε συσκευές αναζήτησης (ηλεκτρονικούς πομποδέκτες) στα 457KHz. Σας υπενθυμίζουμε ότι το σκι εκτός πίστας γίνεται μόνο με δική σας ευθύνη και σε περίπτωση που αγνοείτε τα προειδοποιητικά και απαγορευτικά σήματα, διακινδυνεύετε την ζωή σας και την ζωή άλλων χιονοδρόμων.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ: Εντός των ορίων ευθύνης του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η οποιαδήποτε άλλη αθλητική υπαίθρια δραστηριότητα που θέτει σε κίνδυνο χιονοδρόμους και επισκέπτες, όπως ορειβατική διάσχιση εντός των πιστών, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορεινή ποδηλασία, τετρακίνητα οχήματα κ ATVs, speedflying, snowmobiles, ποδήλατα χιονιού κτλ. Η χιονοδρομία επιτρέπεται μόνο με συμβατό εξοπλισμό ασφαλείας (ski, snowboard), ενώ η χρήση ελκήθρων γίνεται μόνο σε στους επιτρεπόμενους χώρους! Επίσης για ευνόητους λόγους αποφυγής σοβαρών ατυχημάτων δεν επιτρέπεται η χιονοδρομία σε άτομα τα οποία μεταφέρουν παιδάκια σε μάρσιππο. Τέλος, σεβαστείτε το περιβάλλον και μην επιχειρείτε κατάβαση βαθύ χιονιού μέσα στις δασώδεις πλαγιές της Φτερόλακας, όπου υπάρχουν μικρά έλατα και τα σκι η τα snowboard μπορεί να τραυματίσουν τις κορυφές τους και να σταματήσουν την ανάπτυξη τους. Για τον λόγο αυτό έχουν τοποθετηθεί στα κρίσιμα σημεία τα κατάλληλα απαγορευτικά σήματα.

Διάστρωση πιστών

Οι πίστες είναι η εικόνα κάθε χιονοδρομικού κέντρου, γι’ αυτό σκοπός μας είναι να επιτυγχάνεται πάντα η καλύτερη δυνατόν διάστρωση, έτσι ώστε οι φίλοι του carving και του snowboard να βρίσκουν καθημερινά φαρδιές, καλοπατημένες με λεία επιφάνεια, συμπαγείς και ασφαλείς πίστες. Η καθημερινή ορθή διάστρωση δημιουργεί αλλεπάλληλα ομογενή, σκληρά στρώματα χιονιού, προσδίδοντας μεγαλύτερη αντοχή στην χρήση και στις θερμοκρασιακές μεταβολές, συμβάλλοντας έτσι στην απόλαυση και την ασφάλεια των χιονοδρόμων και στην επιμήκυνση της χιονοδρομικής περιόδου. Ωστόσο θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι εξαιτίας του μεγάλου υψομέτρου και της ιδιαίτερης θέσης του ορεινού όγκου του Παρνασσού ανάμεσα σε δυο θαλάσσιους κόλπους, οι χιονοπτώσεις συνοδεύονται συχνότατα από έντονα και ευμετάβλητα καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοθύελλες, πυκνές ομίχλες, υψηλό ποσοστό υγρασίας, θυελλώδεις ανέμους και παγοποιήσεις, που δυστυχώς δεν επιτρέπουν πάντα την άριστη προετοιμασία των πιστών.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού διαθέτει έναν ικανότατο στόλο διαστρωτικών μηχανημάτων, με και χωρίς βαρούλκο, καθώς και ειδικά διαστρωτικά μεταφοράς τραυματιών, τα οποία δραστηριοποιούνται καθημερινά τις κατάλληλες ώρες, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία του κέντρου μας. Τα διαστρωτικά ενεργοποιούνται κατά κανόνα μετά το κλείσιμο των αναβατήρων και την εκκένωση των πιστών, αλλά σε περίπτωση συνεχόμενης χιονόπτωσης ή βλάβης ή επείγουσας διάσωσης, τότε κατ’ εξαίρεση μπορούν να κινηθούν και εντός των ωρών λειτουργίας του κέντρου. Το ΧΚΠ χρησιμοποιεί διαστρωτικά με βαρούλκο και συρματόσχοινο για τη διάστρωση των πιστών μεγάλης κλίσης και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από ορειβάτες ή χρήστες ορειβατικού σκι που ενδεχομένως να επιχειρήσουν να περάσουν από τις πίστες μας τις ώρες που το κέντρο είναι κλειστό και επιχειρούν τα διαστρωτικά μηχανήματα.

Αναλυτικά:

Σε περίπτωση καλοκαιρίας: Όταν, από το απόγευμα έως το άνοιγμα της επόμενης ημέρας, δεν προβλέπεται κανένα καιρικό φαινόμενο, η διάστρωση των πιστών πραγματοποιείται κανονικά μετά το κλείσιμο του κέντρου, ανάλογα με τις θερμοκρασιακές μεταβολές. Έτσι, αν ακολουθήσει μια ξάστερη και κρύα νύχτα, ο χιονοδρόμος μπορεί να βρει την επομένη μέρα, την τέλεια λεία, συμπαγής και ασφαλή πίστα. Σε περίπτωση που κατά τις πρώτες πρωινές ώρες φυσήξουν ισχυροί άνεμοι, ενδεχομένως, σε μερικά υπήνεμα σημεία της πίστας να συσσωρευτεί χιόνι, τα λεγόμενα «ανεμοσούρια». Εντούτοις σε αυτές τις περιπτώσεις, η επανάληψη του πατήματος το πρωί δεν ενδείκνυται, επειδή μια τέτοια ενέργεια θα κατέστρεφε την συμπαγή βάση και θα αλλοίωνε την πίστα για όλη την υπόλοιπη ημέρα, με αποτέλεσμα την δυσκολία στην κατάβαση και την αύξηση της πιθανότητας τραυματισμών.

Σε περίπτωση χιονόπτωσης: Όταν υπάρχει αποβραδίς συνεχόμενη χιονόπτωση, τα διαστρωτικά μηχανήματα δραστηριοποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της νύκτας ανά 30εκ φρέσκου χιονιού, ενώ το τελικό πάτημα επιχειρείται τις πρώτες πρωινές ώρες, ώστε με την έναρξη της ημέρας να έχει επιτευχθεί μια ικανοποιητική διάστρωση. Εντούτοις, όταν το ύψος φρέσκου χιονιού είναι μεγάλο, το χιόνι δεν προλαβαίνει να συμπυκνωθεί και ενδεχομένως να υπάρξουν αναπόφευκτα το πρωί «σειράδια» στις πίστες από τα ίχνη των διαστρωτικών. Εάν η χιονόπτωση συνεχίζεται και κατά την διάρκεια του τελικού πατήματος, τότε κατά το άνοιγμα του χιονοδρομικού, υπάρχει περίπτωση να έχει εναποτεθεί πάνω στο πατημένο, ένα λεπτό στρώμα χιονιού, το οποίο σε συνδυασμό με την δραστηριότητα του ανέμου μπορεί να δώσει την αίσθηση του απάτητου. Στην πραγματικότητα όμως δεν εμποδίζει την κίνηση των σκιέρ.

Σε περίπτωση ημερήσιας συνεχόμενης χιονόπτωσης: Όταν η χιονόπτωση συνεχίζεται ισχυρή κατά την διάρκεια των ωρών λειτουργίας ΧΚΠ και το ύψος χιονιού αρχίζει να εμποδίζει την κίνηση των χιονοδρόμων, τότε οι πίστες κλείνουν ολοσχερώς ή μερικώς και τα διαστρωτικά ενεργοποιούνται για διάστρωση, αφού ληφθούν πρώτα τα δέοντα μέτρα ασφαλείας. Σε αυτήν την περίπτωση τα διαστρωτικά έχουν προτεραιότητα και η κίνηση των μηχανημάτων διενεργείται πολύ προσεκτικά με την καθοδήγηση της ομάδας ασφάλειας πιστών.

Καλές καταβάσεις, αλλά πάντα με ασφάλεια!!!