ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

+30 6970969385

Τι ισχύει για τον ιμάντα ασφαλείας στις χιονοσανίδες

Κυριακή, 12/01/2020 | Νέα

Τις τελευταίες μέρες στο ΧΚΠ έχει ενταθεί ο έλεγχος για την εφαρμογή του κανονισμού σχετικά με την υποχρεωτική χρήση ιμάντα ασφαλείας στις χιονοσανίδες.

Ενημερώνουμε τους φίλους του Παρνασσού, που κάνουν χρήση χιονοσανίδας, ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να εφαρμόζουμε τον κανονισμό της FIS (διεθνούς ομοσπονδίας χιονοδρομίας) ​ο οποίος ορίζει ότι οι χιονοσανίδες πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά ιμάντα ασφαλείας.

Το θολό τοπίο και η διχογνωμία που διακρίνουμε σε σχόλια πελατών μας προέρχεται από την χαλαρή πολιτική που ακολουθούν αρκετά ΧΚ στην Ελλάδα και τον κόσμο, τα οποία δεν διενεργούν πλέον αυστηρό έλεγχο για το θέμα και οι χρήστες νομίζουν ότι ο κανόνας έχει καταργηθεί. Η χαλαρότητα που επιδεικνύουν στα ΧΚ πηγάζει από την άποψη των περισσότερων προχωρημένων snowboarders διεθνώς, που θεωρούν τον ιμάντα άχρηστο και μάλιστα επικίνδυνο για τραυματισμούς , σε σχέση με τις τεχνικές αλμάτων και tricks που εφαρμόζουν αέρα και επιπλέον επειδή, εμπιστευόμενοι την ικανότητα τους, νομίζουν ότι η σανίδα δεν θα τους φύγει ποτέ από τα πόδια η τα χέρια. Όμως η εμπειρία και η πραγματικότητα των ατυχημάτων (όπως αποκόλληση δέστρας, πέσιμο σανίδας κτλ) μας διδάσκει ότι ο ιμάντας ασφαλείας είναι το μοναδικό μέτρο πρόληψης για αποφυγή ολίσθησης σανίδας δίχως τον αναβάτη, το φρένο δηλαδή της σανίδας, όπως ακριβώς ο μηχανισμός skistop στα σκι. Για τον λόγο αυτόν ο ιμάντας ασφαλείας πρέπει να υπάρχει σε κάθε snowboard και τα ΧΚ να ελέγχουν το θέμα. Αναλυτικά ο ειδικός κανονισμός για χρήστες snowboard έχει ως εξής::
​Το μπροστινό πόδι πρέπει να είναι στέρεα δεμένο στην σανίδα με έναν ιμάντα ασφαλείας
Πριν από κάθε αλλαγή κατεύθυνσης και ιδιαίτερα πριν από από ανάποδες στροφές πρέπει να ελέγχεται οπτικά το πεδίο
Απαγορεύεται το κάθισμα και η παραμονή εντός των πιστών. Σταματάμε πάντα στην άκρη της πίστας
Η τοποθέτηση λυμένης σανίδας στο χιόνι γίνεται πάντα με τις δέστρες προς τα κάτω
Στους παγετώνες η σανίδα πρέπει να είναι πάντα δεμένη λόγω του κινδύνου χασμάτων
Στους συρόμενους και εναέριους αναβατήρες το πίσω πόδι πρέπει να είναι λυμένο από την δέστρα
Επισημαίνουμε ότι οι κανονισμοί FIS έχουν αναγκαστική ισχύ αφού με βάση αυτών, σε περίπτωση ατυχήματος, αποδίδονται οι νομικές αστικές και ποινικές ευθύνες.