ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

+30 6970969385

Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού: Η Σαρακοστή ανέβηκε επίπεδο

Τετάρτη, 22/02/2023 | Blog

Πηγήlifo.gr

Κάθε φορά που πατάς το πόδι σου στον Παρνασσό, το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι είναι πώς έφτασες σε ένα αυτόνομο σύμπαν, εκεί αισθάνεσαι μια σχεδόν χριστουγεννιάτικη ζεστασιά, 365 μέρες το χρόνο. Ναι το ξέρω, πως βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Φλεβάρη. Αν το μυαλό σου διστάζει ή έστω αναζητεί κάποια αφορμή, ενδεχομένως η μαγική λέξη να ακούει στο όνομα «Καθαρά Δευτέρα». Κι αν δεν πετάξεις χαρταετό φέτος, δεν τρέχει τίποτα, θα έχεις βάλει μπρος για Κούλουμα αλλιώτικα, ασυνήθιστα, μαγικά.


Το πρώτο που όλοι σκεφτόμαστε για την αφετηρία της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι οι παρέες, οι φίλοι και οι συγγενείς που αγαπάμε, σε τοποθεσίες που έχουν κάτι από την δροσιά του τσίπουρου και τις ταξιδιάρικες μυρωδιές των ψαρομεζέδων, που κρύβουν στο πίσω μέρος του μυαλού νησιώτικές αναμνήσεις καλοκαιριού. Φαντάσου πόσο θα σε αποθεώσει η παρέα όταν μεταφέρεις όλο αυτό το γλυκό σενάριο σε μια τοποθεσία, όπως αυτή του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, ή παραπλεύρως σε περιοχές όπως η Αράχωβα και οι Δελφοί. Τι εννοώ: Ότι η Σαρακοστή μπορεί να ανέβει επίπεδο με μια τριήμερη, μοναδική απόδραση (25-27/2) σε ένα τοπίο ζωντανό που θα μεταφέρει τις σκέψεις και τις έγνοιες σου μακριά από την πόλη, κυρίως όμως θα σου προκαλέσει ένα μοναδικό συναίσθημα αγαλλίασης και (δυστυχώς) ακόρεστης επιθυμίας για έξτρα παραμονή στο χώρο καθώς θα αποχωρείς από αυτήν. Εκτός βέβαια και αν έχεις εξασφαλίσει μια έξτρα μέρα άδειας, οπότε εκεί σου βγάζουμε το καπέλο.

Ποια απόσταση;

Όταν πρόκειται για μια τριήμερη απόδραση, το τελευταίο που θες να σε απασχολεί είναι να «χαλάσεις» αρκετή ώρα στο ταξίδι μέχρι να φτάσεις στον τελικό προορισμό σου. Εφόσον το πήρες απόφαση η Καθαρά Δευτέρα να μη σε βρει στο σπίτι και συγκεκριμένα στην Αθήνα, ο Παρνασσός αποτελεί έναν πολύ σοβαρό λόγο για να ξεφύγεις χωρίς να έχεις καν να αγχωθείς για ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια με τα 180 χιλιόμετρα που τον χωρίζουν από την Αθήνα (2 ώρες οδήγηση το πολύ). Εφοδιάσου με τις αλυσίδες -τις έχεις κρατήσει κάβα άλλωστε από την κακοκαιρία Μπάρμπαρα-, τα χειμωνιάτικα ρούχα και πάνω από όλα, την άπειρη διάθεση να απολαύσεις το τριήμερο των διακοπών σου.

Τρεις μέρες δεν είναι ποτέ πολλές, αλλά είναι πάντα αρκετές για να γεμίσεις μπαταρίες.

Ένα κατάλευκο τοπίο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού ήταν ανέκαθεν το meeting point για όσους έχουν αδυναμία στο χιόνι και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι από τις καλύτερες ευκαιρίες για να απολαύσεις το κατάλευκο τοπίο, πάνω από όλα όμως αυτό το μοναδικό συναίσθημα ελευθερίας και απόλαυσης της χειμωνιάτικης φύσης. Συγκρίνεται η αίσθηση του να πίνεις τον καφέ σου στα Σαλέ του χιονοδρομικού ή γενικότερα με θέα την κατάλευκη πλαγιά από το να είσαι σε κάποιο σημείο στην πόλη;

Πέραν αυτού όμως, το ότι βρίσκεσαι στο χιονοδρομικό του Παρνασσού είναι η απόλυτη ευκαιρία να ανακαλύψεις τον αθλητισμό στο χιόνι (βλ. σκι ή snowboard), ενώ αν είσαι πιο έμπειρος, μπορείς να δοκιμάσεις τα όριά σου σε πιο απότομες πλαγιές του χιονοδρομικού, εκέι όπου έκανε τα πρώτα του flips ο Αλέξανδρος Γκιννής (AJ Ginnis), ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αλπικού Σκι. Τι τις έχει άλλωστε τις 23 πίστες (4 μίνι αρχαρίων με baby lifts, 7 χιονοδρομικές διαδρομές και 7 συνδετικά μονοπάτια, συνολικού μήκους 34 χλμ).

Κάνε τα πλάνα σου και αφού ελέγξεις ότι το επιτρέπει ο καιρός, δες πώς θα μοιράσεις το χρόνο σου. Όλα αυτά βέβαια με δεδομένο ότι το διήμερο 25 και 26 Φεβρουαρίου το Χιονοδρομικό Κέντρο θα είναι σε κατάσταση «Sunset Ski», δηλαδή θα επιτρέπει τις χιονοδρομίες μέχρι τις 18:00, καιρού επιτρέποντος.  Δηλαδή, ήλιος, τριήμερο Καθαράς Δευτέρας και σκι σε μαγικές βουνοπλαγιές: μπορείς να σκεφτείς καλύτερο συνδυασμό;


Θα εκτιμήσεις παραπάνω τη βόλτα σου

Το χιόνι είναι ευλογία, τα σπορ του χιονιού μια εμπειρία με μοναδική αδρεναλίνη, ο Παρνασσός ωστόσο προσφέρεται για παραπάνω δραστηριότητες καθώς βρίσκεται στο πιο στρατηγικό σημείο που θα μπορούσε ποτέ κανείς να ονειρευτεί. Η Αράχωβα είναι πάντα η ατραξιόν της περιοχής, με τους δρόμους και την ζωντάνια της να αποτελούν έναν από τους σοβαρότερους λόγους για να την επισκεφτείς, όπως επίσης και η γραφική Αγόριανη, η Σουβάλα και βεβαίως ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών. Η χιονισμένη εξοχή, μοναδική αύρα και γαλήνη που διέπουν τις περιοχές γύρω από το διάσημο βουνό, ουσιαστικά δίνουν παραπάνω αξία σε κάθε βήμα που θα κάνεις. Είναι αυτές οι μικρές οι λεπτομέρειες που καμιά φορά, ούτε τα λόγια, ούτε και τα γράμματα δεν μπορούν να μεταδώσουν το μοναδικό αυτό συναίσθημα που εκπέμπουν τοπία όπως οι περιοχές γύρω από τον Παρνασσό.


Ενδεχομένως όλα αυτά να φαντάζουν αρκετά για ένα τριήμερο, ωστόσο ποτέ κανείς δεν αρνήθηκε τις επιλογές του, ειδικά από τη στιγμή που έχει αποφασίσει να βρίσκεται εκτός Αθηνών. Αυτή την Καθαρά Δευτέρα λοιπόν ζήσε το λίγο διαφορετικά. Άσε τον χαρταετό στο σπίτι και απόλαυσε το χειμώνα. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού και οι γύρω περιοχές σε καλούν.   

Πηγήlifo.gr